Sfaturi utile

15 lucruri interesante despre unghiile tale

Pe lângă manichiura și pedichiura la intervale regulate, fiecare cu specificul ei clar, așa cum am arătat în articolele noastre anterioare, mare parte dintre noi tratăm unghiile ca un dat, fără să ne gândim la complexitatea care se ascunde în spatele acestor formațiuni, de multe ori considerate, alături de păr, anexe ale pielii.

Însă, unghiile au rol și o structură mult mai complexe decât ne imaginăm, nefiind alcătuite doar din suprafața pe care o acoperim cu lac.

V-am stârnit interesul? Dacă da, haideți să aflăm împreună 15 lucruri mai puțin cunoscute despre unghii.

#1 UNGHIILE CRESC ÎN MEDIE 3.5 MILIMETRI PE LUNĂ

De asemenea, unghiile de la mâna dominantă au tendința de a crește mai repede. Pe de altă parte, unghiile de la picioare au un ritm de creștere de doar 1.6 mm pe lună (date oferite de American Academy of Dermatology).

 

#2 PUNCTELE ALBE DE PE UNGHII NU INDICĂ O DEFICIENȚĂ DE CALCIU

Cel mai cunoscut mit este legat de prezența acelor mici pete albe de pe unghii, care ar indica o lipsă de calciu în organism. Total fals! Mai există unele voci care susțin că lipsa zincului ar fi o posibilă cauză de apariție a acestor pete. De asemenea fals! Adevărul este că punctele albe nu indică nici un fel de deficiență de vitamine, ele fiind inofensive și extrem de comune, cel mai probabil fiind semne ale unor traume anterioare la care au fost supuse corpul sau rădăcina unghiei.

#3 UNGHIILE SUNT COMPUSE DIN ACELEAȘI ELEMENTE CĂ ȘI PĂRUL 

Atât unghiile cât și părul sunt formate din aceeași substanță, cheratina, însă “asamblate” în mod diferit. Acest lucru înseamnă că alimentele care sunt indicate pentru păr sunt perfecte pentru unghii și vice-versa. O dietă variată, bogată în vitamine, antioxidanți, fructe, legume, proteine și minerale este indicată pentru a va menține părul și unghiile sănătoase. Nu trebuie să uităm că cheratina este o proteină, așadar  grăsimile sănătoase sunt necesare pentru a menține unghiile și părul hidratate și puternice.

#4 UNGHIILE BĂRBAȚILOR CRESC MAI REPEDE DECÂT CELE ALE FEMEILOR

Această afirmație este adevărată, cu o singură excepție: sarcina. În perioada sarcinii, unghiile doamnelor cresc mai accelerat.

#5 UNGHIILE SEPARĂ PRIMATELE DE MAMIFERE

În timp ce majoritatea mamiferelor au gheare de care se ajută la îndeplinirea sarcinilor zilnice, unghiile sunt cele care disting primatele (inclusiv oamenii) de restul grupului de mamifere. Oamenii de știință sugerează că în cadrul procesului de evoluție al primatelor, ghearele s-au transformat în unghii iar degetele s-au lungit, pentru a asigura un suport mai ferm în deplasare.

#6 ROSUL UNGHIILOR (ONICOFAGIA)

Este cel mai comun obicei nervos, o categorie în care mai sunt incluse alte comportamente similare, cum ar fi scrâșnitul din dinți, smulsul părului, etc. În medie jumătate dintre copiii între 10 și 18 ani își rod unghiile, însă majoritatea renunță la acest obicei în jurul vârstei de 30 de ani. Cu toate că acest obicei nu prezintă riscuri majore, poate să contribuie la anumite infecții ale pielii sau să agraveze patul unghiei, după cum indică specialiștii de la Clinica Mayo. Începând cu anul 2016, experții au încadrat acest obicei în categoria tulburărilor obsesiv compulsive, în celebrul Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

#7 ESTE IMPORTANT CA UNGHIILE SĂ RESPIRE

Pentru a menține unghiile cât mai sănătoase este important că acestea să fie lăsate să respire. Considerați reprogramarea manichiurii sau pedichiurii dacă această este realizată săptămânal. Chiar dacă pare greu de crezut, unghia este un țesut viu prin care oxigenul trece de la suprafață în profunzimea unghiei. Când unghia este “sigilată” cu lac sau gel, rolul ei în a preveni infecțiile este serios diminuat. De asemenea, gelul uscă unghiile, de aceea, repetarea manichiurii fără timp de refacere poate contribui la degradarea unghiilor, făcându-le mai puțin flexibile și mult mai rigide, crescând astfel pericolul de rupere.

#8 UNGHIILE SUNT OGLINDA SPRE INTERIORUL ORGANISMULUI

Sunt foarte multe concluzii pe care un dermatolog le poate trage despre starea voastră generală de sănătate doar privindu-vă unghiile. Decolorarea unghiilor (albastru indică de cele mai multe ori o boală de plămâni), prezența  capilarelor în cuticule (boală autoimună) sau a unghiilor de culoare albă sau galbenă, poate să ajute medicul dermatolog în diagnosticarea unor patologii foarte grave, care pot pune în pericol chiar viața pacientului.

De aceea, dacă observați modificări ale unghiei sau prezența unor pete pe cuticule care se extind spre patul unghiei, adresați-va de urgență medicului.

#9 UNGHIILE CRESC MAI REPEDE VARA DECÂT IARNA

Conform datelor furnizate de Academia Americană de Dermatologie, anotimpul în care ne aflăm cumulat cu alți factori (vârstă, bagajul genetic precum și alți factori) pot afecta ritmul de creștere al unghiilor.

#10 ÎN JUR DE 10% DIN BOLILE DERMATOLOGICE SUNT LEGATE DE UNGHII

Aproximativ jumătate din bolile unghiilor se datorează infecțiilor fungice, care sunt mai prezente la degetele de la picioare (date furnizate de Academia Americană de Dermatologie).  Alte afecțiuni des întâlnite includ: punctele albe care apar pe unghii, liniile verticale, infecțiile bacteriene sau unghia încarnată, despre care am vorbit pe larg într-un alt articol de pe blogul Seki Edge. Persoanele mai în vârstă se confruntă mai des cu probleme ale unghiilor în comparație cu tinerii.

#11 STRESUL POATE AFECTA UNGHIILE

Pe lângă mușcarea și smulgerea unghiilor, stresul cronic poate inhiba creșterea unghiilor. Pentru o bună sănătate a unghiilor și nu numai, este foarte important să dormiți un număr suficient de ore în fiecare noapte. Tehnicile de relaxare pot ajuta la detensionarea întregului organism, ajutând astfel la reducerea stresului. Oboseala și stresul cronic redirecționează energia și nutrienții atât de necesari creșterii sănătoase a unghiilor și a părului spre alte zone din organism.

#12 DE CE NU PUTEM SUPORTA SUNETUL PE CARE ÎL FAC UNGHIILE PE TABLĂ?

Doar gândul unei unghii care zgârie table este suficient să ne producă disconfort. Întrebarea este, de ce? Cercetătorii au descoperit că unul din principalele motive este legat de frecvența foarte ridicată pe care acest sunet o are și care este natural amplificată de forma canalului nostru auditiv.

Pe lângă aspectul fiziologic, problema în sine prezintă și o componentă psihologică – când participanților într-un studiu le-a fost dezvăluită sursa zgomotului, aceștia au categorisit sunetul ca fiind foarte deranjant, în comparație cu cei cărora li s-a spus că sunetul face parte dintr-o compoziție muzicală.

#13 CUTICULELE AU UN ROL FOARTE IMPORTANT IN STRUCTURA UNGHIEI

Tocmai de aceea, așa cum am arătat pe larg într-un alt articol de pe blogul Seki Edge, întreținerea cuticulelor trebuie să fie făcută cu foarte mare atenție, folosind instrumente de cea mai bună calitate. Cuticulele joacă rolul unei bariere de protecție împotriva microbilor, de aceea trebuie tratate cu ce mai mare atenție.

#14 TĂRIA UNGHIILOR ESTE ÎN MARE PARTE DETERMINATĂ DE GENETICĂ

Nu se pot face multe lucruri cu privire la forma unghiilor sau cât de repede cresc acestea, însă putem lua măsuri în privința hidratării acestora, când apar semne că unghiile sunt rupte sau cojite. Spălatul vaselor precum și curățarea casei și a grădinii fără mănuși, manichiurile frecvent, dar și folosirea în exces a dezinfectanților pentru mâini, sunt factori care contribuie la uscarea mâinilor, unghiilor și a cuticulelor. Pentru a va proteja mâinile utilizați o cremă hidratantă normală, pe care este important să o utilizați în mod regulat (nu doar o dată pe zi). Aplicarea frecventă va hidrata în mod corespunzător unghiile și cuticulele.

#15 UNGHIILE TREBUIE SĂ FIE VASCULARIZATE PENTRU A SUPRAVIEȚUI

V-ați întrebat vreodată de ce uneori, după o lovitură mai serioasă, unghiile cad? Explicația este următoarea: deoarece patul unghiei are nevoie să fie vascularizat, oxigenat și hrănit cu nutrienți pentru a crește în condiții normale, orice tip de lovitură sau traumă poate întrerupe acest flux microscopic foarte delicat prin care unghia este hrănită. În urma unui astfel de accident, unghia aflată în creștere nu mai este capabilă să se dezvolte în condiții normale și se va desprinde total, făcând loc unei unghii noi, perfect sănătoasă, care este capabilă să se reconecteze la patul unghiei pentru a beneficia de fluxul de nutrienți.

În cazul în care trauma are loc în zona rădăcinii unghiei, sub cuticule, această poate fi afectată pentru totdeauna formă de creștere a noii unghii, care va purta semnele acelui accident.

 

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.