Pe lângă îngrijirea manichiurii și pedichiurii la intervale regulate, așa cum am arătat în articolele noastre anterioare, mare parte dintre noi tratăm unghiile ca atare, însă fără să ne gândim la complexitatea lor. În „spatele” unghiilor se ascunde, o avalanșă de informații, utile pentru noi, chiar dacă de cele mai multe ori le consideram, anexe ale pielii.
Însă, unghiile au rol și o structură mult mai complexe decât ne imaginăm, nefiind alcătuite doar din suprafața pe care o acoperim cu lac.
V-am stârnit interesul? Dacă da, haideți să aflăm împreună 15 lucruri interesante despre unghiile tale, mai puțin cunoscute.
#1 UNGHIILE CRESC ÎN MEDIE 3.5 MILIMETRI PE LUNĂ
Unghiile de la mâna dominantă au tendința de a crește mai repede. Pe de altă parte, unghiile de la picioare au un ritm de creștere de doar 1.6 mm pe lună (date oferite de American Academy of Dermatology).
#2 PUNCTELE ALBE DE PE UNGHII NU INDICĂ O DEFICIENȚĂ DE CALCIU
Cel mai cunoscut mit este legat de prezența acelor mici pete albe de pe unghii. Se spune că aceste puncte ar indica o lipsă de calciu în organism. Total fals! Mai există unele voci care susțin că lipsa zincului ar fi o posibilă cauză de apariție a acestor pete. De asemenea fals! Adevărul este că punctele albe nu indică nici un fel de deficiență de vitamine. Ele sunt inofensive și extrem de comune, cel mai probabil sunt semne ale unor traume anterioare la care a fost supus corpul sau rădăcina unghiei.
#3 UNGHIILE SUNT COMPUSE DIN ACELEAȘI ELEMENTE CA ȘI PĂRUL
Atât unghiile cât și părul sunt formate din aceeași substanță, cheratina, însă “asamblate” în mod diferit. Acest lucru înseamnă că alimentele care sunt indicate pentru păr sunt perfecte pentru unghii și vice-versa. O dietă variată, bogată în vitamine, antioxidanți, fructe, legume, proteine și minerale este indicată pentru a va menține părul și unghiile sănătoase. Nu trebuie să uităm că cheratina este o proteină, așadar grăsimile sănătoase sunt necesare pentru a menține unghiile și părul hidratate și puternice.

Cheratina – partea comună pe care o au unghiile și părul
#4 UNGHIILE BĂRBAȚILOR CRESC MAI REPEDE DECÂT CELE ALE FEMEILOR
Afirmativ! Din cele 15 lucruri interesante despre unghiile tale, și această informație este verificată. Există totuși și excepții, cum ar fi unghiile femeilor însărcinate. În perioada sarcinii, unghiile acestora cresc mai accelerat, decât în mod normal.
#5 UNGHIILE SEPARĂ PRIMATELE DE MAMIFERE
În timp ce majoritatea mamiferelor au gheare de care se ajută la îndeplinirea sarcinilor zilnice, unghiile sunt cele care disting primatele (inclusiv oamenii) de restul grupului de mamifere. Oamenii de știință sugerează că în cadrul procesului de evoluție al primatelor, ghearele s-au transformat în unghii iar degetele s-au lungit, pentru a asigura un suport mai ferm în deplasare.
#6 ROSUL UNGHIILOR (ONICOFAGIA)
Este cel mai comun obicei nervos, o categorie în care mai sunt incluse alte comportamente similare, cum ar fi scrâșnitul din dinți, smulsul părului, etc. În medie jumătate dintre copiii între 10 și 18 ani își rod unghiile, însă majoritatea renunță la acest obicei în jurul vârstei de 30 de ani. Cu toate că acest obicei nu prezintă riscuri majore, poate să contribuie la anumite infecții ale pielii sau să agraveze patul unghiei. Cel puțin așa ne indică specialiștii de la Clinica Mayo. Începând cu anul 2016, experții au încadrat acest obicei în categoria tulburărilor obsesiv compulsive, în celebrul Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.
#7 ESTE IMPORTANT CA UNGHIILE SĂ RESPIRE
O altă curiozitate sănătoasă, dacă putem să-i spunem așa, din cele 15 lucruri interesante despre unghiile tale. Pentru a menține unghiile cât mai sănătoase este important că acestea să fie lăsate să respire. Considerați reprogramarea manichiurii sau pedichiurii dacă această este realizată săptămânal. Chiar dacă pare greu de crezut, unghia este un țesut viu prin care oxigenul trece de la suprafață în profunzimea unghiei. Când unghia este “sigilată” cu lac sau gel, rolul ei în a preveni infecțiile este serios diminuat. De asemenea, gelul usucă unghiile, de aceea, repetarea manichiurii fără timp de refacere poate contribui la degradarea unghiilor, făcându-le mai puțin flexibile și mult mai rigide, crescând astfel pericolul de rupere.
#8 UNGHIILE SUNT OGLINDA SPRE INTERIORUL ORGANISMULUI
Sunt foarte multe concluzii pe care un dermatolog le poate trage despre starea voastră generală de sănătate doar privindu-vă unghiile. Colorarea unghiilor spre albastru – indică de cele mai multe ori o boală de plămâni. Prezența capilarelor în cuticule – boală autoimună. Unghiile de culoare albă sau galbenă, poate să ajute medicul dermatolog în diagnosticarea unor patologii foarte grave, care pot pune în pericol chiar viața pacientului.
De aceea, dacă observați modificări ale unghiei sau prezența unor pete pe cuticule care se extind spre patul unghiei, adresați-va de urgență medicului.
#9 UNGHIILE CRESC MAI REPEDE VARA DECÂT IARNA
Conform datelor furnizate de Academia Americană de Dermatologie, anotimpul în care ne aflăm cumulat cu alți factori (vârstă, bagajul genetic precum și alți factori) pot afecta ritmul de creștere al unghiilor.
#10 ÎN JUR DE 10% DIN BOLILE DERMATOLOGICE SUNT LEGATE DE UNGHII
Aproximativ jumătate din bolile unghiilor se datorează infecțiilor fungice, care sunt mai prezente la degetele de la picioare (date furnizate de Academia Americană de Dermatologie). Alte afecțiuni des întâlnite includ: punctele albe care apar pe unghii, liniile verticale, infecțiile bacteriene sau unghia încarnată, despre care am vorbit pe larg într-un alt articol de pe blogul Seki Edge. Persoanele mai în vârstă se confruntă mai des cu probleme ale unghiilor în comparație cu tinerii. Am încadrat acest aspect în 15 lucruri interesante despre unghiile tale, deoarece sunt importante informațiile legate de sănătatea unghiilor.
#11 STRESUL POATE AFECTA UNGHIILE
Pe lângă mușcarea și smulgerea unghiilor, stresul cronic poate inhiba creșterea unghiilor. Pentru o bună sănătate a unghiilor și nu numai, este foarte important să dormiți un număr suficient de ore în fiecare noapte. Tehnicile de relaxare pot ajuta la detensionarea întregului organism, ajutând astfel la reducerea stresului. Oboseala și stresul cronic redirecționează energia și nutrienții atât de necesari creșterii sănătoase a unghiilor și a părului spre alte zone din organism.
#12 DE CE NU PUTEM SUPORTA SUNETUL PE CARE ÎL FAC UNGHIILE PE TABLĂ?
La cele 15 lucruri interesante despre unghiile tale, intră și zgomotul produs de unghii. Mai exact efectul psihologic al zgomotului pe care îl are atingerea apăsată a unghiei pe tabla de scris.
Doar gândul unei unghii care zgârie tabla, este suficient să ne producă disconfort. Întrebarea este, de ce? Cercetătorii au descoperit că unul din principalele motive este legat de frecvența foarte ridicată pe care acest sunet o are și care este natural amplificată de forma canalului nostru auditiv.
Pe lângă aspectul fiziologic, problema în sine prezintă și o componentă psihologică. Când unor participanți la un studiu le-a fost dezvăluită sursa zgomotului, aceștia au categorisit sunetul ca fiind foarte deranjant, în comparație cu cei cărora li s-a spus că sunetul face parte dintr-o compoziție muzicală.
#13 CUTICULELE AU UN ROL FOARTE IMPORTANT IN STRUCTURA UNGHIEI
Tocmai de aceea, așa cum am arătat pe larg într-un alt articol de pe blogul Seki Edge, întreținerea cuticulelor trebuie să fie făcută cu foarte mare atenție, folosind instrumente de cea mai bună calitate. Cuticulele joacă rolul unei bariere de protecție împotriva microbilor, de aceea trebuie tratate cu ce mai mare atenție.
#14 TĂRIA UNGHIILOR ESTE ÎN MARE PARTE DETERMINATĂ DE GENETICĂ
Din cele 15 lucruri interesante despre unghiile tale, face parte și duritatea unghiei. Aceasta se pare că ni se lasă moștenire de către familie.
Nu se pot face multe lucruri cu privire la forma unghiilor sau cât de repede cresc acestea, însă putem lua măsuri în privința hidratării acestora, când apar semne că unghiile sunt rupte sau cojite. Spălatul vaselor precum și curățarea casei și a grădinii fără mănuși, manichiurile frecvent, dar și folosirea în exces a dezinfectanților pentru mâini, sunt factori care contribuie la uscarea mâinilor, unghiilor și a cuticulelor. Pentru a va proteja mâinile utilizați o cremă hidratantă normală, pe care este important să o utilizați în mod regulat (nu doar o dată pe zi). Aplicarea frecventă va hidrata în mod corespunzător unghiile și cuticulele.
#15 UNGHIILE TREBUIE SĂ FIE VASCULARIZATE PENTRU A SUPRAVIEȚUI
V-ați întrebat vreodată de ce uneori, după o lovitură mai serioasă, unghiile cad? Explicația este următoarea: deoarece patul unghiei are nevoie să fie vascularizat, oxigenat și hrănit cu nutrienți pentru a crește în condiții normale. Orice tip de lovitură sau traumă poate întrerupe acest flux microscopic foarte delicat prin care unghia este hrănită. În urma unui astfel de accident, unghia aflată în creștere nu mai este capabilă să se dezvolte în condiții normale și se va desprinde total, făcând loc unei unghii noi, perfect sănătoasă, care este capabilă să se reconecteze la patul unghiei pentru a beneficia de fluxul de nutrienți.
În cazul în care trauma are loc în zona rădăcinii unghiei, sub cuticule, această poate fi afectată pentru totdeauna formă de creștere a noii unghii, care va purta semnele acelui accident.