fbpx
 x 

Unghia încarnată | factori de risc și cauze

Aproximativ 20% dintre pacienții care se prezintă  la medicul de familie acuzând o problema a piciorului sunt diagnosticați cu unghie incarnată. Denumirea medicală a acestei patologii este onicocriptoza.

Unghiile încarnate apar atunci când pielea periunghială este perforată de partea laterală a unghiei, determinând apariția unor procese infecțioase și inflamatorii. La majoritatea pacienților, degetul care se confruntă cu aceasta problema este dureros si emană mirosuri neplăcute.

clasificare

Unghiile încarnate sunt clasificate în trei categorii: ușoare, moderate și severe. Cazurile ușoare sunt caracterizate prin umflarea pliurilor, eritem, edem și durere. Cazurile moderate sunt asociate cu inflamația, drenajul seropurulent, infecția și ulcerația unghiei. Cazurile cele mai severe sunt însoțite de inflamație cronică precum și de hipertrofia unghiei.

Factori de riSC și cauze

Bazându-se pe experiența clinică, specialiștii au determinat principalele două cauze de apariție a unghiilor încarnate: tăierea necorespunzătoare și ruperea unghiilor. 

Așa cum se poate observa în figura de mai jos, unghiile trebuie tăiate drept, fără colțuri rotunjite. Unghiile care sunt tăiate prea adânc, în forma de „V” sau curbat, cresc riscurile de apariție a unghiei încarnate. Pentru a realiza o tăiere corectă a unghiilor trebuie folosite instrumente dedicate, cu o margine înclinată, care vă ajută să abordați în unghi drept tăierea unghiilor.

 

metoda corecta taiere unghii

Factorii de risc care pot conduce la dezvoltarea unghiei încarnate includ mecanisme anatomice și comportamentale. Unii experți sugerează că unghiile subțiri și plate cresc riscul de apariție al acestei patologii.

Traumele repetitive (ex: alergatul sau lovirea mingii) sau traumele accidentale (lovituri la nivelul degetelor) pot constitui de asemenea factori de risc.

De asemenea, persoanele care suferă de diabet, obezitate, boli cardiace si renale pot sa se confrunte cu aceasta patologie datorita predispoziției la formarea de edeme in zona membrelor inferioare.

Pe lângă factorii de risc descriși mai sus, specialiștii considera că predispoziția genetică, istoricul membrilor familiei dar și igiena precară, cresc riscul de apariție a unghiei incarnate. Diverse metode de tratament conservativ sunt descrise aici.

categorii de vârstă

În perioada adolescenței picioarele transpiră mai abundent, ca urmare pielea și unghiile devin moi, crescând riscul de despicare a acestora. Fragmentele de unghii desprinse pot să perforeze pielea degetului piciorului.

La persoanele în vârstă, formarea acestor fragmente ascuțite de unghie poate deveni o problemă cronică, cauzată de îngrijirea deficitară a unghiilor piciorului, din cauza mobilității generale reduse dar și a scăderii acuității vizuale. În plus, procesul natural de îmbătrânire duce la îngroșarea unghiilor, făcându-le mai dificil de tăiat. Acest tip de unghii îngroșate vor exercita presiune asupra țesutului lateral al degetului piciorului, acesta devenind adesea îngroșat, dureros și predispus la infecții. 

Sursa: Management of the ingrown toenail; Heidelbaugh JJ1, Lee H.; Am Fam Physician. 2009 Feb 15;79(4):303-8.

Unghia incarnata, Factori de risc, Cauze, Clasificare

  • Vizualizări: 1362

CREO CONSULTING SRL | CUI 17676261 | J12/2164/10.06.2005
CLUJ-NAPOCA, ROMANIA