Ingrijirea mainilor, Ingrijirea picioarelor, Sfaturi utile

De ce apar infecțiile la unghii după manichiură?

infecțiile la unghii după manichiură

De ce apar infecțiile la unghii după manichiură?

Infecțiile după manichiură pot apărea atunci când barierele de protecție din jurul unghiilor, cuticulele de la mâini sau de la picioare, sunt supuse unor anumite leziuni, din care amintim: unghii încarnate, mușcătura unghiilor sau a cuticulelor și așa mai departe.

De obicei, imediat după manichiură, pielea din jurul unor unghii se înroșește și se umflă. De obicei, acest lucru se poate întâmpla atunci când manichiurista intră prea adânc în cuticulele. Unghiile joacă un rol crucial în protejarea și stabilizarea vârfurilor degetelor, ceea ce face ca starea unghiilor noastre să aibă un rol important în starea generală de sănătate. Tocmai de aceea recomandarea este să folosiți cele mai bune unghiere și forfecuțe de cuticule!

Care sunt simpotmele unei infecții la unghii?

Simptomele de mai sus ne duc cu gândul la panarițiu, o inflamație și o infecție la nivelul pielii din jurul unei unghii de la mâini sau de la picioare. Aceasta poate apărea atunci când un agent patogen, de obicei o bacterie, găsește o cale de a trece de barierele care protejează țesuturile din jurul și de sub unghie.

Una dintre aceste bariere este cuticula – țesutul care se află pe partea superioară a unghiei. Acesta protejează rădăcina unghiei, exact din locul de unde începe creșterea unghiei. Pliurile de piele de-a lungul părților laterale ale unghiei oferă, de asemenea, protecție. Împreună cu cuticula, acestea protejează țesuturile complexe și delicate implicate în creșterea unghiei.

Cea mai frecventă cauză a panarițiului este o infecție stafilococică provocată de bacteria Staphylococcus aureus. Bacteriile streptococice și ciupercile pot provoca, de asemenea, infecții ale unghiilor.

Când apare infecția la unghii?

Infecția poate apărea atunci când barierele de protecție din jurul unghiilor de la mâini sau de la picioare sunt afectate din cauza:

  • unei răni
  • a unei unghii încarnate
  • a mușcăturii unghiilor sau a cuticulelor
  • contactului prelungit cu apa sau cu alte lichide
  • contactului cu o substanță corozivă
  • a unei răni care apare în timpul tăierii unghiilor și a tăierii sau îndepărtării cuticulelor în timpul unei manichiurii sau pedichiurii

Acest tip de infecție este, de obicei, destul de simplu de diagnosticat și tratat. Diagnosticul se face printr-un examen vizual, iar tratamentul depinde de gravitatea infecției. Cazurile ușoare pot fi tratate acasă. Acesta include înmuierea zonei de mai multe ori pe zi în apă caldă și curată pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a umflăturii. Uscați-o bine și folosiți un antibiotic local, la recomandarea medicului.

Dacă observați că s-a format un abces, care ar trebui să fie eliminat sau drenat, trebuie să vă adresați medicului de familie.

La fel ca în cazul oricărei infecții, zona infectată trebuie să fie menținută curată și uscată. Atunci când o infecție nu trece cu tratamente locale, pot fi prescrise antibiotice orale, tot la recomandarea medicului și doar cu rețetă.

Pentru a evita această infecție nu vă roadeți unghiile sau cuticulele. Evitați să vă tăiați cuticulele și unghiile prea scurte. Purtați mănuși atunci când lucrați în mediu umed sau aveți contact cu substanțe chimice care vă pot ataca unghiile. Folosirea loțiunii de mâini vă va ajuta să mențineți cuticulele moi și hidratate, ceea ce le va împiedica să crape.

Concluzii | Infecțiile la unghii după manichiură

Este clar că leziunile, chiar și cele aparent minore, precum cele provocate de manichiuri neadecvate sau obiceiuri precum mușcarea unghiilor, pot deschide poarta pentru infecții serioase cum ar fi panarițiul. Acesta nu este doar o problemă estetică, ci una care poate afecta funcționalitatea și sănătatea generală a mâinilor și picioarelor.

Tratamentele pentru aceste infecții variază în funcție de severitate, de la metode simple și eficiente de auto-îngrijire până la necesitatea intervenției medicale în cazuri mai grave. Este esențial să luăm măsuri preventive serioase – cum ar fi evitarea tăierii excesive a cuticulelor, protejarea mâinilor în medii umede sau corozive, și menținerea unei bune hidratări a cuticulelor.

În acest articol am dorit să subliniez nu doar importanța estetică a îngrijirii unghiilor, ci mai ales pe cea de sănătate și protecție. Prin urmare, înțelegem că menținerea sănătății unghiilor nu este doar o chestiune de frumusețe, ci una esențială pentru bunăstarea noastră generală. Îngrijirea adecvată a unghiilor și a cuticulelor este un pas vital în protejarea eficientă a degetelor și, prin extensie, a sănătății noastre.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.