Ingrijirea picioarelor

Tratament pentru unghia încarnată

Tratamentul unghiei încarnate

Tratamentul unghiei încarnate

Una dintre metodele de tratament pentru unghia încarnată, pe lângă intervenția chirurgicală, o reprezintă terapia conservatoare. Cu toate că studiile clinice din domeniu indică faptul că acest tip de tratament pentru unghii încarnate nu are efecte semnificative, terapia conservatoare poate avea rezultate la pacienții cu durere ușoară până la moderată, care prezintă inflamații majore sau secreții purulente.

Terapia conservatoare

Tratamentul pentru unghii încarnate este relativ simplu: se înmoaie degetul de la piciorul afectat în apă caldă cu săpun, timp de 10-20 de minute. După fiecare înmuiere, recomandarea experților este de a aplica un unguent pe zona afectată, de mai multe ori pe zi, pentru o perioadă de câteva zile sau până la dispariția simptomelor. Medicul dermatolog vă poate recomanda tipurile de unguente specifice în tratamentul acestei patologii.

Descoperă cele mai bune unghiere din lume!

O altă strategie de Tratament pentru unghia încarnată constă în aplicarea unui mic pansament de bumbac cu rol separator, sub unghia încarnată, spre zona laterală. Pentru poziționarea corectă se poate utiliza un cuțit pentru cuticule, care să joace rolul de elevator al unghiei. Fiind construit în totalitate din oțel inoxidabil, sterilizarea acestui instrument este facilă, orice risc de infecție fiind astfel eliminat.

Urmărirea unor studii de caz pentru o serie de pacienți care au urmat acest tratament a evidențiat o rată de  ameliorare simptomatică de 79%, într-un interval de 24 de săptămâni. Aceste comprese de bumbac se înlocuiesc regulat. Nu există dovezi care să sugereze că introducerea bumbacului sub marginea unghiei încarnate stimulează dezvoltarea bacteriilor sau crește riscul de infecție.

Tratament pentru unghia încarnată

Tratament pentru unghia încarnată cu ața dentară

De asemenea, ața dentară introdusă oblic sub colțul unghiei încarnate s-a dovedit a fi eficientă în cazuri ușoare până la moderate. Acest tip de tratament conservativ reduce durerea într-un interval extrem de scurt, permițând reluarea activităților cotidiene.

O altă abordare a tratamentului conservator  pentru unghia încarnată este folosirea unei atele în formă de jgheab, care poate fi fixată de marginea unghiei încarnate fie cu bandă adezivă sau cu o rășină acrilică specială, de uz medical. Desigur, factorul cel mai important este tăierea corectă a unghiilor, folosind instrumente dedicate pentru tăierea unghiilor.

TERAPIA CHIRURGICALĂ

Durerile continue și mai ales infecțiile repetate sunt un factor determinant în luarea deciziei de îndepărtare chirurgicală a unghiilor încarnate de la picioare. Nu este sănătos să luați antibiotice pentru a trata o infecție recurentă, care este ușor de evitat prin alte metode. Pe lângă acest aspect, traumatismul de a înlătura unghia încarnata de la picioare (nu prin operație) în fiecare lună, poate produce un disconfort fizic și psihic deloc de neglijat.

Dacă problema este prezentă doar pe o singură parte a unghiei, podiatrul sau chirurgul poate efectua o avulsie parțială a unghiei, procedura prin care numai partea care provoacă probleme este eliminată. Aceasta intervenție este eficientă și adecvată în majoritatea cazurilor, însă unghia reincarnată poate să se dezvolte din nou în timp, deoarece porțiunea rămasă a plăcii unghiilor se poate repoziționa spontan.

Dacă problema se manifestă în ambele părți ale unghiei, aceasta trebuie să fie îndepărtata în întregime (avulsie totală).

Ustensile utilizate pentru tratamentul unghiei încarnate, prin terapia conservatoare

3 thoughts on “Tratament pentru unghia încarnată

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.