Blog
De ce trebuie să renunțăm la rosul unghiilor?
Rosul unghiilor este o problemă întâlnită la orice vârstă. Aproximativ jumătate dintre copii și adolescenți își rod unghiile. Din păcate, nu sunt singurele categorii de vârsta care au acest obicei. Dacă sunteți un adult care vă roadeți unghiile, cel mai probabil ați făcut-o și când ați fost mai tânăr, evitând să renunțați la așa ceva.
Ar putea genetica să joace un rol? Oamenii de știință nu sunt siguri dacă mușcătura unghiilor este genetică, însă copiii ai căror părinți își rod unghiile sunt mai predispuși să fie afectați la rândul lor. Studiile arată că acest lucru se întâmplă chiar dacă părinții renunță la acest obicei înainte de nașterea propriilor copii.
Uneori, rosul unghiilor poate fi un semn de stres emoțional care tinde să apară la oamenii care sunt nervoși, anxioși sau depresivi. Este o modalitate de a face față acestor sentimente deloc plăcute.
Cu siguranță v-ați aflat în situația de a fi stresat, plictisit, înfometat sau nesigur și v-ați concentrat atenția în mod automat asupra unghiilor, fără a lua în calul consecințele.
DE CE SĂ RENUNȚĂM LA ROSUL UNGHIILOR?
Rosul unghiilor nu cauzează de obicei pagube permanente, însă, cu siguranță, are dezavantajele sale, dintre care menționăm:
- Unghiile pot să capete forme ciudate. Dacă vă deteriorați țesutul în jurul unghiilor, s-ar putea ca acesta să nu mai crească așa cum ar trebui. Acest lucru va favoriza creșterea unor unghii cu aspect nu tocmai plăcut.
- Vă poate strica zâmbetul. Da, este posibil, deoarece există riscul să vă ciobiți sau chiar să vă rupeți dinții când vă roadeți unghiile. De-a lungul timpului, mușcătura unghiei poate provoca chiar și probleme cu maxilarul.
- Crește riscul de îmbolnăvire. Acesta este un capitol special, deoarece mâinile sunt un focar pentru germeni, iar spațiul de sub unghii este locul perfect în care microbii se pot ascunde. Contactul regulat între unghii și gură crește șansele de îmbolnăvire, deoarece microbii au o poartă facilă de intrare în organism, care apare odată cu deteriorarea pielii atunci când vă mușcați unghiile.
CARE SUNT BOLILE LA CARE VĂ EXPUNEȚI?
- Infecții ale pielii care ar putea duce la umflături în jurul unghiei, care ulterior trebuie îndepărtate prin intervenție chirurgicală.
- Apariția negilor, a problemelor dentare, dar nu numai. Acest obicei poate duce la umflături, roșeață și puroi în jurul unghiei dumneavoastră. Negii pe degete, cauzați de virusul virusul papiloma uman (HPV) sunt frecvenți în rândul celor care își rod unghiile. Acești negi se pot răspândi cu ușurință în gură și pe buze.
- Rosul unghiilor poate influența, în timp, mușcătura, deoarece dinții se pot deplasa din pozițiile lor naturale, pot deveni deformați, se pot uza prematur, și se vor slăbi în timp
CE PUTEM FACE PENTRU A RENUNȚA LA ACEST OBICEI?
Este posibil să nu vedeți o schimbare peste noapte, dar cu puțin timp și efort puteți să vă controlați obiceiul de ros al unghiilor.
Încercați aceste sfaturi:
- Tăiați unghiile scurt, folosind unghiere de calitate. Dacă nu aveți o unghie suficient de mare pentru a o putea prinde cu dinții, senzația nu va vi la fel de satisfăcătoare atunci când încercați să o rupeți.
- Folosiți lacuri speciale. Există lacuri speciale pentru de unghii, care au o aromă amară. Gustul neplăcut vă va face să vă gândiți de două ori înainte sa rupeți o unghie cu dinții.
- O manichiură specială. Un model deosebit de manichiură vă va oferi atât unghii armonioase, cât și un motiv pentru a le păstra în acest fel.
- Purtați mănuși. S-ar putea să sune stupid, însă dacă nu poți ajunge la unghiile tale, nu le poți roade. Dacă această soluție nu funcționează, puteți căuta autocolante produse special pentru acoperirea unghiilor – acestea pot avea același efect.
- Observați cu atenție impulsul care vă declanșează acest obicei. Observați cum vă simțiți sau ce faceți atunci când vă mușcați unghiile. Odată ce conștientizați stimulul care vă duce în acea direcție, puteți încerca să găsiți alte moduri de a face față acelor emoții sau stări.
- Păstrați-vă mâinile și / sau gura ocupată. Găsiți ceva cu care să vă jucați, de exemplu o minge anti stres. Guma de mestecat este o alternativă, care vă poate distrage atenția. Pe scurt, îndreptați-vă energia în altă parte.
- Dacă renunțatul dintr-o dată la un obicei dăunător nu vă caracterizează, luați-o pas cu pas. Stabiliți mici obiective pentru început. Încercați să renunțați la rosul unghiilor de pe mâna dreaptă, timp de o săptămână. Sau, puteți să alegeți o unghie specifică pe care să nu o muscați, cum ar fi degetul mare. Odată ce ați reușit să nu vă atingeți de el pentru o vreme, introduceți în „program” următorul deget.
- Dacă problemele persistă și după ce ați încercat mai multe metode, discutați cu medicul dumneavoastră. S-ar putea ca terapia să fie o alternativă viabilă pentru a vă ajuta să ajungeți la miezul problemelor.
3 thoughts on “De ce trebuie să renunțăm la rosul unghiilor?”