Sfaturi utile

Sănătatea unghiilor și rolul vitaminei D

rolul vitaminei D în sănătatea unghiilor

Vitamina D este o vitamină esențială, în mod special pentru sănătatea unghiilor și a părului. Dacă organismul nu o are prezentă în cantități suficiente atunci apar probleme vizibile asupra sănătății persoanei. Deficiența de vitamină D poate duce de multe ori la apariția unor probleme de sănătate. Uneori, simptomele pe care le simți pot fi deja cauzate de o deficiență de vitamina D, fără ca tu să știi acest lucru.

VITAMINA D – INFORMAȚII GENERALE 

Această vitamină este necesară pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar și ajută, de asemenea, la buna sănătate a oaselor și dinților. Întrucât aceasta este vitamina pe care corpul și-o procură prin expunerea la soare, de multe ori este dificil ca indivizii să obțină cantități suficiente în lunile de iarnă. Cu toate acestea, puteți să creșteți aportul de vitamina D prin suplimente alimentare și o dietă specifică.

Pentru a fi siguri că nu aveți o deficiență de vitamina D, trebuie să luați notă de semnalele pe care corpul ni le transmite. O modalitate foarte simplă este să îți analizezi cu atenție mâinile, în special unghiile.

SEMNELE CARE POT APĂREA LA NIVELUL UNGHIILOR

Unul dintre semnele deficienței de vitamina D este exfolierea unghiilor.

Atunci când organismului îi lipsește vitamina D, fosforul și calciul din organism sunt asimilate în mod necorespunzător. Asta pentru că vitamina D ajută la absorbția acestora prin intestine. Așadar, dacă vitamina D lipsește, calciul, în loc să fie absorbit, va fi excretat de către rinichi.

Așadar, atunci când îți lipsește vitamina D, vei începe să observi că unghiile tale se exfoliază. Dacă vedeți că se întâmplă același lucru cu unghiile de la picioare, atunci este un semn clar că suferiți de o deficiență. Pe de altă parte, dacă exfolierea unghiilor se datorează unor factori externi precum traumele sau suprasolicitarea unghiilor, atunci este foarte probabil ca unghiile de la picioare să nu prezinte aceleași simptome ca și cele de la mână.

BENEFICIILE VITAMINEI D 

Pe lângă moderarea corespunzătoare a nivelului de calciu și fosfor precum, întărirea sistemului imunitar sau aport la buna funcționare a plămânilor, vitamina D este esențială în reglarea nivelului insulinei. Sănătatea aparatului cardiovascular este, în mare pare, rezultatul unor cantități suficiente de vitamina D prezente în organism.

Dacă nu obțineți cantități suficiente de vitamina D prin expunerea la soare, sursele naturale pot fi de mare ajutor. Încercați să consumați mai mult ton, macrou, pește gras și somon. Includerea acestor alimente în dietă poate oferi organismului dumneavoastră cantitatea necesară de vitamina D de care are nevoie.

DE REȚINUT 

  • Vitamina D joacă un rol extrem de important în reglarea optimă a proceselor fiziologice din corp;
  • În momentul în care vitamina D nu se regăsește în cantități suficiente, simptomele nu vor întârzia sa apară;
  • Primele zone care vă pot indica un nivel scăzut de vitamina D, sunt unghiile;

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.