De ce se exfoliază unghiile? Exfolierea unghiilor ne poate transmite multe informații despre starea de sănătate generală. Dacă unghiile sunt fragile, decolorate sau formează creste, este posibil să existe anumite probleme sistemice.
Exfolierea unghiilor este una dintre problemele pe care ați putea fi tentate să le ignorați. Însă, există o serie de motive foarte clare care au legătură cu exfolierea unghiilor. Dieta, tehnicile de manichiură sau chiar o afecțiune medicală ar putea fi de vină.
Odată ce ați identificat cauza, puteți solicita un tratament adecvat. Medicul de familie sau dermatologul vă vor pune întrebări despre posibilele cauze precum și despre orice afecțiuni medicale sau medicamente care ar putea cauza exfolierea unghiilor.
Nu sunteți sigur care sunt cauzele de exfoliere ale unghiilor? Haideți să vedem care sunt cele mai întâlnite motive!
Unghiile sunt expuse unui mediu umed
Cea mai frecventă cauză a exfolierii unghiilor este expunerea lor la un mediu umed, pentru perioade mari de timp. Cele mai expuse persoane sunt cele care lucrează ca și hair stylist sau în domeniul de serviciilor de curățenie.”
Unghiile se pot exfolia dacă sunt expuse unor medii fierbinți și umede. Expunerea prelungită la umezeală determină hidratarea excesivă a unghiilor. Rezultatul final este o unghie moale și fragilă care este susceptibilă la deteriorare, în cazul unui traumatism minor.
Pentru a preveni acest lucru se recomandă să purtați mănuși atunci când lucrați într-un mediu umed și să vă uscați bine mâinile și unghiile după ce le-ați spălat. De asemenea, nu uitați să aplicați în mod regulat o cremă de mâini care conține vitamina E.
Unghiile sunt prea uscate, din cauza pilirii excesive
La fel cum unghiile încărcate de umezeală pot fi predispuse la exfoliere, la fel pot fi și unghiile uscate. Acest lucru poate apărea din cauza pilirii excesive.
Uscăciunea excesivă face ca unghia să devină fragilă, astfel încât un traumatism minor deteriorează cu ușurință unghia.
Asigurați-vă că utilizați o cremă hidratantă bogată sau un ulei de unghii după pilire, pentru a le împiedica să se usuce.
Expunerea excesivă la substanțe chimice nocive
Anumite substanțe chimice și ingrediente care se regăsesc în majoritatea produselor uzuale, de la săpun pentru mâini și până la detergentul pentru rufe, pot duce la uscarea și exfolierea unghiilor. De asemenea, unele substanțe, cum ar fi cele din componența adezivului pentru oja de unghii sau a unghiilor acrilice, pot avea același efect.
Așadar, se recomandă utilizarea unor produse „hipoalergenice”, deoarece acestea conțin de obicei agenți chimici mai puțini nocivi și/sau ingrediente naturale.
Unghiile au suferit mici traume
De ce trebuie să renunțăm la rosul unghiilor? Rosul unghiilor sau folosirea unghiilor pentru a deschide anumite recipiente s-ar putea să nu pară foarte traumatic, însă activități de acest gen pot duce la exfolierea unghiilor.
Deși mecanismul exact nu este înțeles în întregime, peelingul unghiilor apare atunci când aderența dinte celulele este întreruptă. Unghiile noastre sunt formate din multe straturi de celule compactate. Conexiunea dintre o celulă și alte celule adiacente poate fi compromisă pe măsură ce legăturile dintre ele se slăbesc. Aceasta se întâmplă atunci când unghia se exfoliază. Aderența dintre celule se slăbește iar straturile se separă.
Pentru a preveni această separare se recomandă aplicarea unui întăritor de unghii. De asemenea, asigurați-vă că utilizați un produs de îndepărtare a ojei delicat, fără acetonă.
Lipsa vitaminelor esențiale din dietă
Exfolierea unghiilor a fost asociată cu un conținut scăzut de calciu, precum și cu un deficit de fier, vitamina D și vitamina B, cum ar fi biotina. Toate aceste vitamine stimulează producția de cheratină, ajutând unghiile să devină mai puternice.
Am scris în detaliu un articol referitor la cele mai bune suplimente pentru unghii sănătoase.
De asemenea, o dietă bine echilibrată, bogate în fructe, legume și proteine slabe este recomandată pentru a începe să abordați deficiențele nutriționale. Aflați ce alimente trebuie să consumați pentru a avea unghii sănătoase.
Problemele cu tiroida pot duce la exfolierea unghiilor
În timp ce semnele tipice ale unei tulburări tiroidiene includ modificări ale greutății, anxietate și oboseală, exfolierea unghiilor poate fi, de asemenea, un semnal în această direcție.
Boala tiroidiană determină o încetinire a regenerării pielii și a unghiilor, astfel încât țesutul vechi este înlocuit mai lent, generând astfel unghii mai fragile.
Infecție fungică
Onicomicoza sau infecția fungică a unghiilor poate provoca mai multe tipuri diferite de distrofie a unghiilor, inclusiv exfolierea acestora. De asemenea, este posibil să apară îngroșarea unghiilor și decolorarea acestora spre alb sau galben-maroniu, potrivit experților de la Clinica Mayo.
Dacă credeți că suferiți de o infecție fungică, solicitați sfatul unei medic dermatolog, deoarece aceste infecții pot fi dificil de tratat. Medicul poate confirma infecția și cel mai probabil vă va prescrie medicamente antifungice orale, care vor ajuta unghia să se vindece. De asemenea, se poate preleva o bucată de unghie care va fi trimisă la un dermatolog patolog pentru a fi examinată în mare detaliu, la microscop. În acest fel se pot obține mai multe informații relevante.
Sper ca acest sfaturi să vă fie de folos! Dacă mai aveți și alte sugestii, nu ezitați să ne scrieți în comentarii.