Ingrijirea mainilor, Sfaturi utile

Care sunt cauzele creșterii excesive a cuticulelor?

Cuticule Seki Edge

Care sunt cauzele creșterii excesive a cuticulelor? În primul rând, ce sunt cuticulele? Cuticulele sunt formate dintr-un strat subțire de piele moartă care crește în jurul marginilor unghiilor. Acest strat este o barieră foarte eficientă împotriva infecțiilor la nivelul unghiilor.

Fără protecția oferită de cuticule, bacteriile ar putea pătrunde sub unghii și provoca infecții. Așadar, cuticulele nu ar trebui îndepărtate sau tăiate, deși multă lume este tentată să facă acest lucru, dacă acestea cresc prea mult.

Descoperă cele mai bune unghiere din lume!

Creșterea excesivă a cuticulelor este în mare parte inestetică și, de obicei, nu cauzează probleme. Uneori însă, poate duce la alte probleme.

Care sunt cauzele creșterii excesive a cuticulelor?

Când cuticulele cresc dincolo de pliul proximal și acoperă o parte din suprafața unghiilor, se consideră că acestea au crescut excesiv. Pliul proximal este suprafața de piele situată la baza plăcii unghiei.

Deși cuticulele crescute excesiv reprezintă mai mult o problemă estetică decât una medicală, acestea nu ar trebui ignorate. Dacă nu sunt gestionate corespunzător, cuticulele pot continua să se dezvolte, crescând riscul apariției altor probleme.

Cuticule crescute inCreșterea excesivă poate provoca despicarea cuticulelor, ceea ce înseamnă că bacteriile pot pătrunde în patul unghiilor și declanșa o infecție. Infecția unghiilor este însoțită adeseori de durere, roșeață,  decolorare și umflare.

Abordarea creșterii excesive a cuticulelor începe cu înțelegerea cauzelor posibile ale acestei probleme.

Haideți să le parcurgem pe rând.

Întreținerea deficitară a unghiilor

Neglijarea îngrijirii adecvate a unghiilor este principalul motiv pentru care cuticulele tind să se extindă. Este important să aveți grijă de unghii, precum și de pielea din jurul acestora. Îngrijirea precară a unghiilor determină adesea creșterea cuticulelor dincolo de pliul proximal.

În principiu, este recomandat să evitați tăierea cuticulelor. Deși este contraintuitiv, acest lucru poate determina creșterea rapidă a acestora. În schimb, împingeți ușor cuticulele înapoi. Acest lucru poate opri și preveni creșterea cuticulelor deasupra patului unghiilor.

Probleme sistemice

Deși mai puțin frecvente, problemele sistemice din corpul vostru ar putea provoca supraaglomerarea cuticulelor.

Stresul cronic determină corpul să elibereze mai mult cortizol. O cantitate prea mare din acest hormon al stresului poate afecta diferite părți ale corpului. Aceasta include pielea, părul și unghiile.

Legătura exactă dintre problemele sistemice și cuticulele crescute nu este cunoscută, dar stresul prelungit poate fi un posibil vinovat al creșterii excesive a cuticulelor.

Afecțiuni medicale

Lipsa de întreținere și stresul nu sunt singurele cauze ale creșterii excesive. Unele condiții de sănătate pot provoca, de asemenea, supraaglomerarea cuticulelor sau creșterea prea rapidă. Aceste patologii sunt:

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune a pielii, caracterizată de înmulțirea rapidă a celulelor pielii, provocând acumularea de celule moarte în exces.

Deși afectează în mod obișnuit pielea, această patologie poate afecta și unghiile, deoarece se poate dezvolta în rădăcina unghiei. Când psoriazisul vă afectează unghiile, poate apărea creșterea rapidă a cuticulelor. Dacă psoriazisul este lăsat netratat, cuticulele vă pot acoperi treptat părți din unghie.

Eczema

Eczema este o afecțiune inflamatorie a pielii care ar putea declanșa cuticule crescute. De obicei, provoacă o serie de simptome cum ar fi mâncărimea sau pielea uscată.

Uneori, eczema se poate dezvolta în apropierea cuticulei și poate declanșa modificări ale unghiilor. Când eczemele se formează în apropierea cuticulelor, scărpinatul excesiv poate face ca această piele să crească.

Care este cel mai bun mod de a reduce creșterea cuticulelor?

Pentru a trata și a evita creșterea excesivă a cuticulelor va trebui să practicați o îngrijire bună a acestora. Utilizați un împingător pentru cuticule, cu care împingeți ușor înapoi pielea crescută excesiv.

Cum îndepărtați pielea în exces?

Înainte de a începe, înmuiați-vă unghiile în apă caldă și săpun, pentru a înmuia cuticulele pentru 10 minute. Uscați mâinile folosind un prosop curat.

Aplicați câteva picături de ulei de măsline, ulei de cuticule sau ulei esențial pe unghii și cuticule. Masați uleiul și lăsați-l să acționeze 15 minute.

Folosind un împingător pentru cuticule, împingeți ușor cuticulele înapoi începând de la baza unghiei. Acționați cu mare atenție pentru a evita ridicarea unghiilor sau deteriorarea cuticulelor. Puteți folosi un cuțit pentru cuticule pentru a îndepărta pielea în exces.

Când este necesară vizita la medic?

În majoritatea cazurilor, nu este necesar să contactați medicul dermatolog pentru acest tip de problemă.

Însă, trebuie să contactați un medic dacă dezvoltați semne de infecție a unghiilor. Acest lucru se poate întâmpla dacă cuticulele voastre au suferit o traumă. Semnele unei infecții includ nu numai durere, ci și:

  • umflătură
  • roșeață sau decolorare
  • abces

Concluzii

Cuticulele au un bine definit și foarte important – acela de a vă proteja unghiile de bacterii. Este important să aveți grijă de unghii și cuticule, deoarece neglijarea poate cauza creșterea excesivă a cuticulelor.

Practicați o igienă bună a unghiilor, care include înmuierea și hidratarea cuticulelor, precum și împingerea lor ușoară din când în când. Acest lucru vă poate menține cuticulele sănătoase și poate preveni creșterea excesivă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.