Unghia încarnată care sunt factori de risc și cauze
Unghia încarnată care sunt factori de risc și cauze – Aproximativ 20% dintre pacienții care se prezintă la medicul de familie acuzând o problema a piciorului sunt diagnosticați cu unghie incarnată. Denumirea medicală a acestei patologii este onicocriptoza. Unghiile încarnate apar atunci când pielea periunghială este perforată de partea laterală a unghiei, determinând apariția unor procese infecțioase și inflamatorii. La majoritatea pacienților, degetul care se confruntă cu aceasta problema este dureros si emană mirosuri neplăcute.
CLASIFICARE
Unghiile încarnate sunt clasificate în trei categorii:
- ușoare,
- moderate,
- severe.
Cazurile ușoare sunt caracterizate prin umflarea pliurilor, eritem, edem și durere. Cazurile moderate sunt asociate cu inflamația, drenajul seropurulent, infecția și ulcerația unghiei. Cazurile cele mai severe sunt însoțite de inflamație cronică precum și de hipertrofia unghiei.
UNGHIA ÎNCARNATĂ FACTORI DE RISC ȘI CAUZE
Bazându-se pe experiența clinică, specialiștii au determinat principalele două cauze de apariție a unghiilor încarnate: tăierea necorespunzătoare și ruperea unghiilor. Așa cum se poate observa în figura de mai sus, unghiile trebuie tăiate drept, fără colțuri rotunjite. Unghiile care sunt tăiate prea adânc, în forma de „V” sau curbat, cresc riscurile de apariție a unghiei încarnate. Pentru a realiza o tăiere corectă a unghiilor trebuie folosite instrumente dedicate, cu o margine înclinată, care vă ajută să abordați în unghi drept tăierea unghiilor. Factorii de risc care pot conduce la dezvoltarea unghiei încarnate includ mecanisme anatomice și comportamentale. Unii experți sugerează că unghiile subțiri și plate cresc riscul de apariție al acestei patologii. Traumele repetitive (ex: alergatul sau lovirea mingii) sau traumele accidentale (lovituri la nivelul degetelor) pot constitui de asemenea factori de risc. De asemenea, persoanele care suferă de diabet, obezitate, boli cardiace si renale pot sa se confrunte cu aceasta patologie datorita predispoziției la formarea de edeme in zona membrelor inferioare. Pe lângă factorii de risc descriși mai sus, specialiștii considera că predispoziția genetică, istoricul membrilor familiei dar și igiena precară, cresc riscul de apariție a unghiei incarnate. Diverse metode de tratament conservativ sunt descrise in unul dintre articolele noastre privind unghiile încarnate.
CATEGORII DE VÂRSTĂ
În perioada adolescenței picioarele transpiră mai abundent, ca urmare pielea și unghiile devin moi, crescând riscul de despicare a acestora. Fragmentele de unghii desprinse pot să perforeze pielea degetului piciorului, astfel ajungându-se la unghia încarnată. La persoanele în vârstă, formarea acestor fragmente ascuțite de unghie poate deveni o problemă cronică, cauzată de îngrijirea deficitară a unghiilor piciorului, din cauza mobilității generale reduse dar și a scăderii acuității vizuale. În plus, procesul natural de îmbătrânire duce la îngroșarea unghiilor, făcându-le mai dificil de tăiat. Acest tip de unghii îngroșate vor exercita presiune asupra țesutului lateral al degetului piciorului, acesta devenind adesea îngroșat, dureros și predispus la infecții.
Produse de îngrijire pentru unghii încarnate
Seki Edge România deține în portofoliu său o variată gamă de instrumentar pentru manichiură și pedichiură, iar pentru unghiile încarnate vă oferă cele mai bune unghiere, forfecuțe, clești, pile… pentru tratarea unghiilor încarnate.
Intrebări Frecvente privind unghiile încarnate
Unghiile încarnate apar atunci când pielea periunghială este perforată de partea laterală a unghiei, determinând apariția unor procese infecțioase și inflamatorii. La majoritatea pacienților, degetul care se confruntă cu aceasta problema este dureros si emană mirosuri neplăcute.
Unghiile încarnate sunt clasificate în trei categorii: ușoare, moderate si severe. Cazurile ușoare sunt caracterizate prin umflarea pliurilor, eritem, edem și durere. Cazurile moderate sunt asociate cu inflamația, drenajul seropurulent, infecția și ulcerația unghiei. Cazurile cele mai severe sunt însoțite de inflamație cronică precum și de hipertrofia unghiei.
Principalele cauze de apariție a unghiei încarmate sunt: Transpirația abundentă, îngrijirea deficitară a unghiilor
One thought on “Unghia încarnată | factori de risc și cauze”