Ingrijirea mainilor, Sfaturi utile

Care sunt cele mai frecvente greșeli în îngrijirea unghiilor?

cele mai frecvente greșeli în îngrijirea unghiilor

Cele mai frecvente greșeli în îngrijirea unghiilor?

Dacă acorzi o atenție specială sănătății pielii și a părului tău, este important să nu neglijezi nici îngrijirea unghiilor. Pentru a avea unghii sănătoase și rezistente, există anumite aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare în rutina ta de îngrijire, indiferent dacă este vorba de îngrijirea zilnică sau de cea lunară, atunci când îți refaci manichiura.

Cele mai frecvente greșeli în îngrijirea unghiilor sunt:

  • Îți tai agresiv unghiile;
  • Nu aștepți să se usuce primul strat de ojă;
  • Îți rupi unghiile;
  • Pilești unghiile prea agresiv;
  • Folosești instrumente ascuțite pentru curățarea unghiilor;
  • Uiți să-ți hidratezi mâinile și unghiile;
  • Folosești prea des pentru acetona pură;
  • Nu iei vitamine pentru întărirea unghiilor;
  • Eviți sfaturile medicului dermatolog;
  • Speli vasele fără mănuși;

Să detaliem fiecare categorie. 

Îți tai agresiv unghiile

Tăierea agresivă a cuticulelor poate fi o practică comună, dar poate avea consecințe negative pentru sănătatea unghiilor tale. De multe ori, tăierea cuticulelor poate deteriora și afecta zona delicată din jurul unghiei, putând duce la infecții sau iritații. Specialiștii recomandă împingerea cuticulelor în loc să le tai. Cuticulele au un rol important în protejarea rădăcinii unghiei împotriva bacteriilor și altor infecții. Ele oferă, de asemenea, o barieră naturală pentru matricea unghiei, acea zonă specializată a pielii de la baza unghiilor care este responsabilă de creșterea și regenerarea acestora. Tăierea excesivă a cuticulelor poate duce la deteriorarea unghiei în timp, determinând deformări permanente sau slăbirea acesteia. Cu toate acestea, dacă îți dorești să îți tai cuticulele, poți opta pentru o forfecuță pentru cuticule profesională, care să te ajute.

Nu aștepți să se usuce primul strat de ojă

Așteptarea ca primul strat de lac/ojă să se usuce poate fi provocator, nu-i așa? Uneori, avem tendința de a fi nerăbdători și de a aplica următorul strat cât mai repede posibil, dorind să ne bucurăm rapid de manichiura noastră. Cu toate acestea, este important să permiți fiecărui strat de ojă să se usuce complet înainte de a aplica cel următor. Această practică asigură rezistența și durabilitatea culorii pe termen lung pentru a obține rezultate de calitate.

Îți rupi unghiile

Este esențial să acorzi atenție modului în care îți îngrijești unghiile. Atunci când le tai sau îndepărtezi oja, trebuie să fii delicat pentru a evita deteriorarea unghiei sau a pielii din jurul ei. Traumatizarea unghiei poate crea o cale de intrare pentru bacterii, crescând riscul de paronichie acută. Această infecție se manifestă prin umflare rapidă, roșeață, durere și acumulare de puroi în jurul unghiei, necesitând tratament imediat cu antibiotice pentru a preveni complicațiile.

Pilești unghiile prea agresiv

Dacă ai tendința de a pili unghiile prea agresiv sau prea des, este important să conștientizezi impactul asupra sănătății acestora. Pilirea excesivă poate deteriora patul unghial și poate schimba forma naturală a unghiei pe termen lung, cu atât mai mult dacă folosești o pilă inadecvată. Cu toate acestea, există anumite modele de pile profesionale pentru unghii, care să îți ofere siguranță. De asemenea, evită să folosești unghiile pentru deschiderea diverselor pachete sau obiecte, deoarece acest obicei poate duce la fisurarea lor și poate determina nevoia de pilire frecventă. Folosirea pilei în exces poate crea dependență și poate afecta negativ starea generală a unghiilor tale, devenind exfoliate și complet subțiri. Dacă vrei să vezi efectelele exfolierii unghiilor tale, pe blog-ul nostru online vei găsi un articol dedicat exfolierii unghiilor, care îți va fi util

Folosești instrumente ascuțite pentru curățarea unghiilor

Poate fi tentant să folosești diverse obiecte ascuțite pentru curățarea unghiilor, nu-i așa? Cu toate acestea, această practică nu este deloc recomandată. Obiectele pe care le alegi pot fi nesterilizate, crescând riscul de infectare a unghiilor. Pentru a menține sănătatea și igiena unghiilor, este mai indicat să folosești instrumente profesionale special create și sterilizate corespunzător pentru a evita orice complicații neplăcute.

Uiți să-ți hidratezi mâinile și unghiile

Este ușor să uiți să-ți hidratezi mâinile și unghiile în mijlocul tuturor teoriilor contradictorii despre acest subiect. La fel cum corpul tău are nevoie de apă, și mâinile tale necesită o hidratare adecvată. În special în sezoanele reci și uscate, este important să acorzi atenție hidratării optime a unghiilor. O cremă bogată în substanțe precum colagenul sau aloe vera poate face minuni pentru sănătatea și aspectul unghiilor tale. Prin îngrijirea corespunzătoare, vei observa că și cuticulele vor fi mai bine întreținute, contribuind la o manichiură sănătoasă și frumoasă.

Folosesți prea des pentru acetona pură

Adesea, folosirea frecventă a acetonei pure pentru îndepărtarea ojei poate fi dăunătoare pentru sănătatea unghiilor și a cuticulelor tale. Chiar dacă acetona este eficientă în eliminarea ojei, aceasta poate usca și afecta negativ unghiile și pielea din jurul lor. De aceea, specialiștii recomandă utilizarea unei formule fără acetona, care să aibă și proprietăți hidratante pentru a menține unghiile și cuticulele sănătoase și hidratate.

Nu iei vitamine pentru întărirea unghiilor

De cele mai multe ori, uiți de importanța vitaminelor în întărirea și menținerea sănătății unghiilor tale. Biotina, de exemplu, este o vitamină esențială pentru întărirea unghiilor naturale, ajutând la prevenirea fragilității și a ciobirii acestora. Pe lângă beneficiile pentru unghii, biotina susține și sănătatea părului și a pielii. Dacă observi că unghiile tale sunt slabe sau se exfoliază, suplimentarea cu biotină sau alte vitamine benefice pentru sănătatea unghiilor ar putea fi soluția potrivită pentru a îmbunătăți această problemă. Tocmai de aceea, pe blog-ul nostru avem un articol despre suplimentele alimentare naturale pe care le poți consuma pentru întărirea unghiilor tale. 

Eviți sfaturile medicului dermatolog

Este important să nu subestimezi importanța consultării unui medic dermatolog. Evitarea acestei etape poate fi o greșeală comună. Modificările apărute la nivelul unghiilor ar putea fi un semn al unei afecțiuni subiacente, precum boli pulmonare, renale sau tiroidiene. Uneori, aceste modificări pot indica afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau chiar cancerul de piele la nivelul degetelor. Dacă observi schimbări în culoare, textură sau formă la nivelul unghiilor tale, este recomandat să consulți un dermatolog pentru a obține un diagnostic corect și pentru a primi îngrijirea și tratamentul adecvat.

Speli vasele fără mănuși

Un obicei frecvent care poate afecta sănătatea unghiilor este spălarea vaselor fără a purta mănuși de protecție. Este important să faci o schimbare în această privință pentru a-ți proteja unghiile. Folosirea mănușilor în timp ce intri în contact cu apă pe perioade îndelungate poate face o diferență semnificativă. Evitarea expunerii prelungite la apă este greu de realizat, dar purtarea mănușilor sau aplicarea unei creme hidratante pentru mâini atunci când faci treburi casnice, precum spălatul vaselor, poate preveni deshidratarea unghiilor și menținerea hidratării acestora, protejându-le de efectele negative ale expunerii la apă.

Concluzii | Cele mai frecvente greșeli în îngrijirea unghiilor

Pentru a satisface nevoile individuale ale unghiilor tale, este recomandat să consulți un specialist în domeniu pentru sfaturi personalizate. Utilizarea uneltelor profesionale, adecvat dezinfectate, este esențială pentru menținerea sănătății unghiilor. De asemenea, este important să acorzi o atenție deosebită mâinilor tale, protejându-le de temperaturi extreme care ar putea afecta starea și aspectul unghiilor. Unghiile sănătoase necesită îngrijire corespunzătoare și atenție la detalii, iar consultarea unui specialist te poate ajuta să obții cele mai bune rezultate în îngrijirea și menținerea lor într-o stare optimă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.