De ce am unghiile galbene? O întrebare pe care marea majoritate a celor care se confruntă cu această problemă și-o pun. Cauzele pot fi unele banale însă e posibil să fie și un semn al organismului că ceva nu este în regulă la nivel sistemic. La fel ca inelele de creștere ale unui copac, semnele de pe unghii reprezintă schimbări ale stării de sănătate în timp. Unghiile pot deveni galbene din simplu motiv că un rest de ojă pătează placa unghiei. Însă, poate exista o infecție sau o altă afecțiune care provoacă această manifestare.
Orice modificări ale unghiilor în care cauza nu este una evidentă (modificări de culoare, îngroșare a unghiei, fragilitate, etc) ar trebui să fie evaluate de dermatologul dumneavoastră. Este posibil să vă confruntați cu o problemă medicală care trebuie rezolvată.
Care sunt principalele cauze care duc la apariția unghiilor galbene?
Ojele închise la culoare
Ojele obișnuite (în special nuanțele mai întunecate) pot duce la apariția unor pete galbene pe unghii. Vopseaua din lacul de unghii interacționează cu cheratina unghiei, provocând decolorare și fragilitate. Îndepărtarea lacului de unghii cu acetonă poate agrava îngălbenirea deoarece permite ojei dizolvate să se impregneze în patul unghiei.
Deoarece îngălbenirea afectează de obicei partea superioară a unghiei, cel mai bun mod de a vă readuce unghiile la normal ar fi să le lăsați să crească, astfel eliminarea petelor se va realiza în mod natural.
Pentru a preveni în viitor această colorare datorată lacului de unghii închis, aplicați un strat de ojă transparent înaintea celui colorat. Ulterior, puteți aplica culoarea voastră preferată. De asemenea, investiția într-o soluție de îndepărtare a lacului de unghii fără acetonă se poate dovedi utilă în lupta cu petele galbene de pe unghii.
Infecțiile fungice
Am discutat extins despre ce este ciuperca unghiei și cum se tratează într-un articol anterior.
De obicei, acest tip de infecție afectează unghiile de la picioare și poate duce la îngroșarea unghiei precum și la acumularea de resturi sub unghie. Ambele cauze pot duce la apariția îngălbenirii unghiei. Dermatologul va face o serie de analize pentru a determina tipul exact tipul de ciupercă. De asemenea, vă va adapta tratamentul în funcție de ceea ce ar funcționa cel mai bine.
Deoarece unghiile cresc lent, tratamentul sistemic va dura timp de 3-6 luni. Doar așa se va eradica pe deplin infecția fungică. Ratele de vindecare după tratamentele cu antifungice sunt în general de 50-60%. Pe cale de consecință, pot fi necesare tratamente repetate.
Domeniul de activitate
Separarea spontană a unghiei de patul unghial (cunoscută sub numele de onicoliză) apare în mod obișnuit la persoanele a căror profesie implică utilizarea intensivă a unghiilor. Mă refer specific la nail artists, hair stylist, manipulatorii de marfă, persoanele din serviciile de curățenie, etc.
Prin această separare se dezvoltă un spațiu sub unghie, care poate da un aspect galben sau opac. Acest spațiu care permite microorganismelor să crească și împiedică unghia să se reatașeze de patul unghiei. Pentru a rezolva această problemă este important să tăiați partea unghiei care este separată de patul unghiei.
De asemenea, se recomandă înmuierea unghiilor în apă de gură, de două ori pe zi. Apa de gură conține ingrediente anti-microbiene și va ajuta unghia să se atașeze de pat, pe măsură ce aceasta crește din nou.
Evitați traumele ulterioare ale unghiilor purtând mănuși de protecție. Evitați lucrul în mediile umede și contactul cu substanțele chimice dure. Pe cât posibil păstrați unghiile tăiate.
Deficitul de vitamine
Deficitul de vitamine poate afecta creșterea unghiilor și, în unele cazuri, poate duce la decolorare. Pe bază analizelor medicale, medicul dumneavoastră va stabili diagnosticul de deficiențe de vitamine și nutrienți, cum ar fi zincul sau vitamina b12.
Am scris pe larg despre ce alimente trebuie să consumi pentru a avea unghii sănătoase precum și despre rolul zincului în sănătatea unghiilor.
Dacă aveți o deficiență de vitamine, utilizarea suplimentelor pe parcursul a câteva săptămâni/luni de zile poate ajuta la corectarea deficitului.
Fumatul
Unghiile și degetele galbene sunt ambele semne revelatoare că sunteți fumător sau obișnuiți să fumați, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Acest lucru este cauzat de expunerea repetată la gudronul din fum. Unghiile pot avea, de asemenea, un aspect rotunjit, care poate apărea de la boli pulmonare cronice cauzate de fumat.
Puteți dezvolta și o condiție denumita unghie Harlequin, care apare după ce o persoană renunță brusc la fumat. Jumătate din unghie este colorată, iar cealaltă jumătate (noua unghie care crește după renunțarea la fumat) este perfectă.
Autobronzantele
Produsele de bronzare conțin un ingredient numit DHA. Acesta interacționează cu celulele din dermă lăsând în urmă o colorare galben-portocalie, care imită bronzul. Dacă autobronzantul vă atinge degetele pe măsură ce îl aplicați, acesta se poate acumula la nivelul cuticulelor și poate da unghiilor un aspect galben închis.
Dacă bănuiți că autobronzantul ar putea fi cauza unghiilor galbene, puteți să vă spălați energic mâinile pentru a îndepărta orice produs în exces după ce l-ați aplicat luați în considerare purtarea mănușilor în timpul procesului de aplicare.
Factorii genetici
Există o afecțiune rară, care se numește chiar sindromul unghiilor galbene. Pe lângă îngălbenirea unghiilor și a degetelor, este posibil să aveți probleme respiratorii, sinuzită cronică și picioare umflate. Dermatologul va confirma diagnosticul pe bază unei analize a unghiei (pentru a exclude elementele fungice), analize de sânge, examen fizic și un istoric clinic detaliat.
O problemă de sănătate nediagnosticată
Boala tiroidiană poate duce la probleme ale unghiilor, cum ar fi îngălbenirea și îngroșarea unghiilor. Și diabetul poate provoca apariția unghiilor galbene. Nu este clar de ce, însă ar putea avea legătură cu nivelurile ridicate de zahăr care circulă în sânge. Deoarece persoanele cu diabet pot prezenta un sistem imunitar compromis, acest lucru poate crește și riscul de a dezvolta o infecție fungică a unghiilor.
Pentru ambele probleme de sănătate, medicul dumneavoastră va efectua câteva analize de sânge pentru a evalua orice patologie tiroidiană sau cea legată de diabetul zaharat. Gestionarea atentă a acestor condiții poate îmbunătăți în timp aspectul unghiilor.