În cât timp se reface o unghie care a căzut? Unghiile de la picioare, chiar dacă nu par să aibă un scop funcțional bine definit joacă un rol important în organism. Fiind alcătuite din keratină, aceeași proteină care se regăsește în piele și păr, unghiile de la picioare protejează țesutul moale de sub ele și păstrează vârfurile în siguranță.
Ocazional, din cauza unei traume sau a unei infecții este posibil să pierdeți o unghie. Vestea bună este că aceasta se regenerează.
Cât durează procesul de creștere al unei unghii care a căzut?
Atât unghiile de la picioare cât și cele de la mâini au un proces lent de creștere. Poate dura 6 luni pentru ca o unghie de la mână să crească din nou și până la 18 luni pentru regenerarea completă a unei unghii de la picior.
Motivul pentru care unghiile cresc atât de lent nu este încă pe deplin înțeles. Conform unor cercetări în domeniu, degetele mâinii se bucură de un flux sanguin mai ridicat, deoarece sunt utilizate mai des. Acest lucru contribuie, probabil, la creșterea mai rapidă a unghiilor de la mâini.
Deși poate dura câteva luni pentru ca unghiile să se regenereze, rata de creștere este influențată de motivul care a dus la pierderea unei unghii. Așadar, să vedem care sunt scenariile despre care discutăm.
Traumă la nivelul unghiei
O traumă, cum ar fi scăparea unui obiect greu pe unghii sau o lovitură cu un obiect contondent vă poate deteriora unghiile de la picioare.
În funcție de gravitatea rănii, unghiile se pot înnegri și ulterior desprinde. Regenerarea unghiilor de la picioare tinde să fie mai lentă după un traumatism, procesul fiind unul care poate dura de la 6 luni la 2 ani.
Infecție fungică (ciuperca unghiilor)
Unghiile de la picioare sunt susceptibile la infecții fungice, deoarece ciupercile se dezvoltă rapid în mediile calde și umede. Combinația pantofi/șosete oferă condițiile perfecte pentru dezvoltarea ciupercilor.
Ciuperca unghiilor de la picioare este contagioasă. Puteți să o contactați după ce ați vizitat un salon de manichiură/pedichiură sau dacă vă plimbați desculți în vestiarul de la sala de sport.
Simptomele ciupercii unghiilor de la picioare includ schimbarea culorii, creșterea fragilității unghiei și îngroșarea acesteia. Atât medicamentele fără prescripție medicală cât și produsele eliberate pe bază de prescripție pot trata ciuperca unghiilor. Perioada de regenerare completă a unghiei se poate întinde de la 12 până la 18 luni.
Rezecția unghiei
Îndepărtarea chirurgicală a unghiilor poate fi necesară dacă pacientul se confruntă cu:
- o infecție fungică severă
- unghie încarnată
- o secțiune mare a unghiei care este bolnavă sau deteriorată
După îndepărtarea medicală a unei unghii de la picior poate dura până la 18 luni pentru ca unghia să crească din nou.
Psoriazis
Psoriazisul, o afecțiune care în principal este localizată la nivelul pielii, poate să vă afecteze și unghiile. Simptomele psoriazisului la nivelul unghiilor includ:
- decolorarea unghiilor
- prezența sângelui sub unghii
- separarea unghiilor de patul unghiei
Medicamentele utilizate pentru tratarea psoriazisului (corticosteroizi și substanțe biologice) precum și a steroizilor topici, ar putea îmbunătăți aspectul unghiilor. Poate dura 6 luni sau mai mult pentru ca unghia să crească din nou.
Alți factori care afectează creșterea unghiilor
Desigur, există și alți factori afectează viteza de creștere. De exemplu, unghiile tind să crească mai lent la adulții mai în vârstă sau la persoanele care locuiesc în zone cu climă mai rece. De asemenea, unghiile cresc mai repede vara.
În plus, unghiile de pe mâna dominantă tind să crească mai repede decât unghiile de pe o mână nedominantă.
S-a remarcat, de asemenea, că o traumă sau o leziune sporește rata de regenerare, datorită creșterii fluxului sanguin din în zona rănită.
Starea generală de sănătate are, de asemenea, un impact asupra creșterii unghiilor. Procesul de creștere al unghiilor poate să fie mai lent dacă sunteți bolnav sau aveți deficiențe de vitamine. Întrucât hormonii afectează regenerarea, unghiile de la mâini și picioare ar putea crește mai repede în timpul sarcinii.
Cum îngrijiți o unghie care a căzut sau s-a deteriorat?
Iată câteva sfaturi despre cum să aveți grijă de unghia care a suferit o traumă, pentru a accelera procesul de vindecare:
- Folosiți unghiere și clești pentru unghii de cea mai bună calitate, care pot fi sterilizate;
- Aplicați o compresă rece timp de 20 de minute, pentru a reduce inflamația. Înfășurați punga de gheață într-un material textil înainte de a o aplica pe zona afectată;
- Mențineți unghia într-o poziție ridicată. Acest lucru reduce fluxul de sânge către zona afectată, reducând astfel inflamația;
- Luați suplimente de biotină. Aceste suplimente promovează creșterea celulară și ajută organismul să metabolizeze aminoacizii implicați în sinteza proteinelor, contribuind astfel la creșterea mai rapidă a unghiilor. Aflați mai multe despre alimentele bogate în biotină din acest articol;
- Mențineți zona uscată și acoperită. Pielea de sub unghiile de la picioare este sensibilă. Curățați și uscați zilnic patul unghiei și acoperiți-l cu o compresă sterilă. Schimbați compresa cel puțin o dată pe zi;
- Aplicați, dacă medicul vă recomandă, unguent cu antibiotice pe unghia deteriorată, pentru a preveni infecțiile nedorite;
Când să solicitați ajutor medical?
Trauma unghiilor nu necesită întotdeauna asistență medicală. Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora durerea ușoară, iar unghia își va reîncepe procesul de creștere.
Apelați întotdeauna la medic dacă vă confruntați cu o ciupercă a unghiei greu de tratat, psoriazisul unghiilor și alte simptome ale unei infecții.
Majoritatea unghiilor cresc din nou, deși rata de creștere poate varia de la o persoană la alta. Poate dura destul de mult ca o unghie care a căzut să crească din nou, așa că trebuie să aveți răbdare.